Kätköilymatkat

Ehkä kuluneen kesän aikana olet käynyt jossain maamme 40:stä kansallispuistosta? Tai ehkä suunnittelet parasta aikaa syysretkeä sellaiseen?
Jotkut ovat ihastuneet kansallispuistojen tarjoamiin luontoelämyksiin niin, että palaavat yhä uudestaan niihin. Jotkut ovat vasta hiljan löytäneet kansallispuistojen kautta maamme kauniin luonnon. Ehkäpä juuri...

Ennen lomaa olimme katsoneet kätköjä saarelta. Oli yksi, jonka ehdottomasti halusimme: Postimuseon virtuaalin. Tänään oli tutustuminen maan pääkaupunkiin Port Louisiin, josta päätimme tuon virtuaalin lisäksi käydä jokusen muunkin kätkön.

Runon ja Rajan tie on perustettu jo vuonna 1966 ja on täten Suomen vanhin matkailutie. Tämä Suomen itärajan tuntumassa kulkeva tie on yhteensä 1080 kilometriä pitkä, ja se kulkee Suomenlahden rannikolta Vironlahdesta aina Sallan rajanylityspaikoille asti.

Meri, lämpö ja pieni tuulen vire. Nopeasti vaihtuvat ilmanalat. Karun kauniit kivikkoiset rannat. Vesilintujen konsertti. Laivojen sumutorvet ja satamasta ajoittain kaikuvat työn äänet.

Seuraavana aamuna, joka oli sunnuntai, "Runsaan ja monipuolisen aamiaisen" jälkeen, päätimme käydä keskustelemassa puutteista "hotellin" omistajan kanssa vastaanotossa. Saimmekin keskustelun seurauksena parannusta asioihin pikkuhiljaa; jatkossa ilmastoitu huoneemme oli miellyttävä palattuamme retkiltämme, wc-paperia oli kokonainen rulla päivää...

Aamulla huoneemme ovelle koputettiin ja ilmoitettiin aamupalan olevan valmiina. Pöydällä oli tarjotin molemmille. "Hotellin" lupaama "Runsas ja monipuolinen aamupala". Se sisälsi 20 senttisen vaalean leivän, margariinia ja kupillisen juustoraastetta sekä pienen kahvipannullisen kahteen pekkaan. Ehkä voitte kuvitella ilmeemme!