Viisi vinkkiä kesäloma-kätköilyyn

04.06.2021

 Kauan odotetut kesälomat alkavat. Nyt on monen kätköilyä harrastavan mahdollisuus syventyä paremmin rakkaan lajin pariin. - Ainakin enemmän kuin talvella.

 Esittelemme muutamia ideoita kesän kätköilyseikkailuihin.


1 . Suositut kätköt

 Kätköilemään lähtiessä kannattaa vilkaista, mitkä kätköt ovat saaneet paljon suosikkipisteitä. Suosikkipiste-mittari ei yleensä valehtele. Jos keskiarvoisesti muut pitävät kätköstä, on kätkössä tai kätköpaikassa varmaan jotain näkemisen arvoista!

 Kätköilysovelluksessa on mahdollisuus laittaa kätköt järjestykseen suosikkipisteiden mukaan.

 Jokaisesta maakunnasta löytyy mitä erikoisempia kätkötoteutuksia ja kätköreittejä, jotka ovat saaneet suuren suosion!

Linkit:

Geocache.fi:n kätkölistaus suosikkipisteiden mukaan


2. Sukelluskätköt

 Luonnon vedet lämpenevät ja aurinko paistaa. Monet virkistäytyvät pulahtamalla uimaan. Uintihetkeen on tarjolla hieman ohjelmaa, jos taitoa, uskallusta ja varustetasoa löytyy.

Tällä hetkellä Suomessa  on valittavana 42 aktiivista sukelluskätköä, joista pohjoisin löytyy Kuusamosta. Mitä etelämmäksi mennään sitä suurempi valikoima tällaisia kätköjä löytyy.

 Sukelluskätkölle mennessä on aina hyvä varmistaa turvallisuus. 

Linkit:

Lista suomalaisista sukelluskätköistä


3. Saarikätköt

 Mikä yhteinen tekijä on seuraavilla välineillä: soutuvene, moottorivene, kumivene, kanootti, kajakki, sup-lauta, ilmapatja, uimarengas, märkäpuku, sukset tai lumikengät?

 - Oikein! Saarikätköily.

 Vaan nyt kätkölle mennessä jätetään talviurheiluvälineet varastoon! 

 Saarilla käyntiin on erittäin helppoa yhdistää jokin toinen mieluinen harrastus tai vesiliikuntamuoto. Mukavinta saarilla on tietenkin kesällä, lämpimän kelin aikaan. Suomessa on valittavana satoja saarikätköjä, sekä merellä että sisävesillä.

 Muistathan asianmukaiset varusteet vesillä liikkuessa!


4. Earth-kätköt eli maakätköt

 Kesä on maakätköjen etsimisen ja löytämisen parasta aikaa. Silloin lumi ja jää ei ole havainnoinnin esteenä ja liikkuminen pirunpeloilla, louhikoissa tai kallioilla on turvallisempaa, kun ei ole liukasta. Myös maaperä- ja vesinäytteiden ottaminen on helpompaa kesällä. 

 Suomessa on 141 aktiivista Earth-kätköä, joista on helppo valita mieleisensä.

Luontopolut ja -reitit

 Kesä on tunnetusti koko perheen yhteistä aikaa!

 Luontopoluilla on helppo kulkea koko perheen voimin. Samalla kun polulla tepastelee, voi nauttia luonnon ihmeistä katsellen ja kuunnellen.

 Ennakkoon kannattaa valita oman perheen nuorimmillekin sopiva maasto ja reitin pituus, sellainen jossa juniori saa ja jaksaa liikkua itse mahdollisimman paljon!

 Aamulla ennen retkelle lähtöä kun pakkaa reppuun hyvät eväät ja muistaa lähteä reitille ilman kiirettä, niin retkestä saa helpolla onnistuneen. Kun lapset saavat etsiä kätköjä, heilläkin pysyy mielenkiinto yllä ja ne tulee etsittyä siinä yhteisen retken lomassa!

Kirjoittanut H.Ö