Kansallispuistossa

15.09.2021

 Ehkä kuluneen kesän aikana olet käynyt jossain maamme 40:stä kansallispuistosta? Tai ehkä suunnittelet parasta aikaa syysretkeä sellaiseen?
Jotkut ovat ihastuneet kansallispuistojen tarjoamiin luontoelämyksiin niin, että palaavat yhä uudestaan niihin. Jotkut ovat vasta hiljan löytäneet kansallispuistojen kautta maamme kauniin luonnon. Ehkäpä juuri koronan rajoitustoimet saivat sinut etsimään muita harrastusmahdollisuuksia itsellesi ja perheellesi. 

 Vuoden 2020 aikana kansallispuistojen kävijämäärät kasvoivat 20 prosentilla, joka on 400 000 kävijää enemmän edellis vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Tänä vuonna kävijämäärissä on edelleen 4 prosentin kasvua. Prosenteista on havaittavissa, että koronarajoitusten myötä suomalaiset ovat innostuneet kotimaan matkailusta ja luonnossa liikkumisesta. 

  Kansallispuistojen suosion ymmärtää, koska niissä reitit ja reitistöt ovat hyvin merkittyjä, eikä tottumaton luonnossa liikkujakaan hevin eksy. Jotkut kokevat jopa samalla reitillä kulkevat muut ihmiset turvaa tuovana lisänä. Kansallispuistot tarjoavat myös muuta retkeilijöiden iloksi. Joissakin niissä on telttailualueita tai yöpymiseen tarkoitettuja rakennuksia, tulentekopaikkoja ja suojia, kuten laavuja ja kotarakennuksia. Polttopuut löytyvät yleensä näiden läheisyydestä sekä roskikset että kuivakäymälät. 

 Pandemian myötä myös geokätköily-harrastus on noussut huimasti. Ilahduttavaa on ollut havaita, että joidenkin kätköilijöiden monia vuosia unohduksissa ollut harrastus on saanut uutta puhtia sekä että uusista alan harrastajista löytyy kokonaisia perheitä. Onhan tämä harrastus, jota jokainen voi tehdä omaan tahtiinsa ja omalla tavallaan, valiten itse paikat joissa käy.

Joidenkin kansallispuistojen alueella on kätköjä. Jos alueella on kätkö tai kätköjä, voit olla varma, että siihen on lupa. Kätkön piiltottamiseen on tarkat säännöt, joihin voit oheisesta linkistä tutustua. Jos haluat piilottaa kätkön kansallispuistoalueelle, tutustu tarkoin ohjeisiin.

 Olimme itse menossa heinäkuussa Tiilikan kansallispuistoon kätköilemään. Tarkoituksena oli vaeltaa lyhyt reitti Venäjänhiekalle ja käydä hakemassa muutama puuhamiespeten piilottama kätkö. Lähtöpaikoille saavuttuamme auto-vaunu-yhdistelmäämme oli vaikea saada parkkeerattua tien varteen, koska autoja, asuntoautoja ja monenlaista kulkupeli-yhdistelmää oli parkkipaikka ja tienvarret täynnään. Jatkuvasti saapui uusia retkeilijöitä alueelle. Koska meillä ei ollut pakottavaa tarvetta juuri silloin käydä reitillä, katsoimme paremmaksi tulla myöhemmin kätköilemään ja nauttimaan "luonnon rauhasta". Olihan se meille ihmetyksen aihe, että näinkin syrjäiseen kansallispuistoon olivat ihmiset hakeutuneet.

 Oulangan kansallispuistossa sijaitsevat Iso -ja Pieni karhunkierros ovat suosittuja reittejä. Suomen suosituimman retkeilyreitin tittelinhaltijana Pieni karhunkierros houkuttelee 12 kilometrin maisemakohteillaan ihmisiä vaeltamaan. Haastattelin Pikkuakkaa, joka oli kiertänyt retkeilyreitin Isoukon kanssa edellisellä viikolla. Kyselin hänen ajatuksiaan luontokohteesta kätköilijän silmin.

 "Meillä oli aivan huippu reissu", aloittaa Pikkuakka. Hän kertoi, että Isoukko oli ennen reissuun lähtöä listannut joitakin kätkökohteita Haapajärvi -Kuusamo väliltä suosikkipisteiden mukaan. Niitä he olivat käyneet hakemassa matkan edetessä. Heidän suunnitelmiinsa kuului myös kiertää Pieni karhunkierros ja sopiva päivä sään suhteen löytyikin 9.9. torstaina. 

 Aamulla yhdeksältä Oulangan kansallispuiston parkkipaikalla ystävällinen mies neuvoi heitä jättämään auton ja asuntovaunun tien varteen. Edellisten päivien tapaan oli luvassa suuri määrä autoja parkkipaikalle ja viisas parkkeeraa niin, että pääsee poiskin! Toki he tekivät viisaasti ja parkkeerasivat tien varteen. 

 Sitten Pienelle karhunkierrokselle hyvien eväiden kanssa! Reitin käymiseen he varasivat aikaa kokonaisen päivän. Pikkuakka kertoi, että reitti kulki hyvin vaihtelevassa ja maisemallisesti kiehtovassa maastossa. Hän kertoi myös, että jyrkkien kallioseinämien korkeuseroa ei voi valokuvista havaita, vaan niiden mahtavuuden voi vain paikalla käyden kokea. Pikkuakka kertoi purovesien olleen erikoisen kirkkaita ja kuinka jylhät kuohuvat kosket tekivät häneen vaikutuksen.

 Kätköt löytyivät helposti. Ne olivat sijoiteltu maisemallisesti hienoihin paikkoihin. Näitä löytöjä Pikkuakalle ja Isoukolle kertyi parikymmentä. Ainoastaan yksi jäi löytymättä. "Jos ei olisi kätköilijä, ei välttämättä huomaisi jotain näkemisen arvoista paikkaa, vaan posottaisi ehkä vaan ohi". Nyt kun GPS-laite olisi ollut reitistöllä kovasti tarpeeseen, heillä ei sattunut olemaan se mukana. Erästä kätköä etsiessä Isoukon ja Pikkuakan kännykkä-yhteydet katosivat. Siinä heidän pyöriessä kätköpaikoilla, samaa polkua kulkenut pariskunta pysähtyi kohdalla ja kysäisi:" Kätköäkö etsitte?" Vantaalainen kätköilijä-pariskunta oli ladannut etsittävät kätköt kepsiin ja sen turvin notkelmassakin olevat kätköt löytyivät. "Neljä kätköä kävimme tämän mukavan pariskunnan kanssa yhtä matkaa, jonka jälkeen he jatkoivat tahollaan kätköilyä. Me jäimme tulistelupaikalle makkaraa paistamaan. Joimme hyvät kahvit..., jonka jälkeen taas jatkoimme kierrosta."

 Reitillä oli paljon muitakin kulkijoita. Taaperoikäiset kulkivat vanhempiensa mukana ja saattoipa joillakin vanhemmalla olla pieni lapsi rinkassa. Myös eläkeläisiä tuli polulla vastaan kävelysauvojensa kanssa. Monen ikäistä ja kuntoista oli kansallispuistoon saapunut nauttimaan hyvästä ulkoilusäästä.
Karhunkierroksen kätköreitin numerointi antoi viitteitä siitä miten päin kierros kannattaa tehdä. " Onneksi aloitimme kierroksen oikein päin. Vastaan tuli niitä, jotka tekivät kierroksen raskaamman kautta. Matkan varrella oli mm pitkät portaat, jotka laskeuduimme. Laskeutuminenkin tuntui jaloissa, mutta nouseminen se vasta olisi ollut todella voimia kuluttavaa. Kyllä välillä pisti huohottamaan, vaikka eihän me ihan huonokuntoisia olla". 

 Pikku karhunkierroksella on kolme riippusiltaa. "Näissä kohdin jouduimme jonottamaan. Erään sillan sai ylittää vain yksi ihminen kerrallaan ja toisella sillalla piti olla 10 metrin turvaetäisyys edelliseen kulkijaan, ja silloinkin jouduimme odottamaan omaa vuoroamme. Mutta hyvin selvittiin! Näitä kertoja lukuun ottamatta emme huomanneet ruuhkaa puistossa." Pikkuakka piti riippusiltoja yhtenä kohokohtana tällä reitillä.

 Kaiken kaikkiaan Pikkuakka piti kierrosta onnistuneena ja suositteli lämpimästi muitakin kiertämään Oulangan kansallispuistossa sijaitsevan Pikku karhunkierroksen.   

 Kansallispuistoissa, kuten muissakin luontokohteissa pääsee kätköilyn ytimeen. Loppujen lopuksi, kätköily ei olekkaan pelkän kätköpurkin ja lokikirjan etsintää, vaan se antaa elämyksiä, kokemuksia ja sillä on voimaannuttava vaikutus. Kätköily ei ole yksi harrastus, se on joukko erilaisia harrastuksia. Tässäkin tarinassa kätköily yhdistyi vaeltamiseen, luontoliikuntaan ja valokuvaamiseen.

Kirjoittanut: S.Ö