Kuinka elävöittää kätkökuvausta?

03.05.2021

Kas tässäpä pulma, joka on aika ajoin ajankohtainen niin yhdelle kuin kahdellekin geokätköilijälle. Miten saisin kuvaukseen hieman vipinää? Pitäisikö lakaista pölyt pöytälaatikon uumenista vaiko sepittää jotakin aivan uutta? Mikäli koet haluavasi vaihtelua lyhyeen ja ytimekkääseen tyyliin, mutta et oikein tiedä, miten tehdä kuvauksesta mielenkiintoisempi, tässä muutama vinkki:

1. Sattumukset (tosia tai ei)

Miksi kätkö on juuri tässä? Miksei se ole kolmen metrin päässä olevassa kuusessa? Onko kyseisellä paikalla jokin tarina? Onko paikalla tapahtunut jotakin hauskaa tai unohtumatonta? Muistatko, milloin viimeksi kävit täällä? Oletko kokenut kyseisellä paikalla ihmeellisiä maallisia tai maattomia kokemuksia?

2. Valokuvia

Upota tekstin joukkoon hölmöjä kuvia. Valtasiko koirasi sänkysi? Miten kaverisi marsu juhli vappua? Montako joutsenta asuu lähimmällä järvellä?
Mikäli sinulla on kuvia kyseisistä tai vastaavista tilanteista, voit liittää niitä kätkökuvaukseen geokollegoiden ihmeteltäviksi.


3. Kirahvit

Lisää kirahveja. Aina on olemassa tilaa muutamalle ylimääräiselle kirahville, joidenka edesottamuksista voit kertoa kanssakätköilijöille. Ne voivat tuoda kuvaukseen vauhtia ja nopeita tilanteita tai rauhallisuutta ja kiireettömyyttä. Kirahvit voivat taistella toisiaan vastaan pahviputkilla tai nukkua yhdessä päiväunia apinanleipäpuiden varjossa.

4. Runo (ei tarvitse olla hyvä)

Käytätkö valmista runomittaa?
 Näytätkö armasta ekokissaa?
Ei säkeiden järkeviä olla tarvitse,

 ne jos kuusen oksalle lukijan vie.

Keksi siis vaikka säkeistö oma,

 huviksi kollegan loman.

5. Toisto eli saman asian sanominen useasti

Kätkökuvausta on helppo pidentää toistamalla itseään useasti. Tässä voi käyttää apunaan synonyymeja. Samaa tarkoittavat sanat auttavat suuresti sanomaan asiat moneen kertaan. Tällöin kuvauksesta ei tule turhan lyhyt, eivätkä ohjeet jää pimentoon. Kuten kuuluisassakin sanonnassa sanotaan: toisto on opintojen äiti. Kätkön löytyminen helpottuu, kun kuvauksessa on toistuvasti kerrottu piilon etsimiseen tarvittavat opastukset.

Kirjottanut: L.L