Kotinikkarin kätköpiilot

02.03.2021

Varmaankin jokainen kätköilijä on jossain vaiheessa törmännyt kätköpönttöön vai pitäisikö kuitenkin sanoa että linnunpönttö-camoon. Tällainen kätköpiilo voi olla tradi, multi tai vaikka mysteeri.

Kätköpönttö on linnunpöntön lähisukulainen. Pönttöihin pesintä on estetty niin, että lentoaukko on tulpattu tai sitten vain maalattu musta ympyrä pöntön seinään esittämään lentoaukkoa.

No, mutta pitemmittä lätinöittä itse asiaan, eli miten tehdään kätköpönttö.

Joitakin perustyökaluja tarvitaan ihan jo peruspöntön tekemiseen.

Vähintäänkin tarvitset: sahan, mitan, kynän ja vasaran tai ruuvinvääntimen, jos käytät ruuveja kasaamiseen.

Tässä esimerkissä käytin 5 x 50 mm uppokanta- ruuveja kasaukseen. 

Tai aivan yhtä hyvin se onnistuu myös nauloilla. Esim. 60 x 2.5 eli 2.5 tuumainen, "musta" tai kuumasinkitty naula.

Itse pönttömateriaalina voi käyttää sahattua tai höylättyä lautaa. Tällä kertaa kasasin pöntöt 22 x 125 mm:n raakalaudasta ja kuoritusta puusta. Kuorimatonkin tosin olisi kelvannut yhtä hyvin.

Pöntön tekoon voidaan käyttää rakennuslevyjä, esimerkiksi filmivaneria, joka on ehdottomasti parasta puisen pöntön rakentamiseen. Se ei "elä" kuten tavallinen puu ja filmivaneri kestää erittäin hyvin säätä. Sen ainoa haittapuoli on kallis hinta. Esimerkiksi 12mm 1250 x 2500 kokoisen levyn hinta on alkaen 60 eurosta ylöspäin. Mutta jos sinulla on hukkapaloja, käyvät ne oikein hyvin pönttömateriaaliksi.

No niin, sitten itse pöntön tekemiseen.

Pönttö 1

Tein pöntön 22 x 125 raakalaudasta. Sattui sopivasti olemaan juuri sopivan kokoisia hukkapätkiä. Niinpä sahasin 30cm pätkät lautaa, ja sitten vain kasaamaan.


Laudan reunoihin on hyvä porata ruuvin reiät, laudan halkeamisen estämiseksi ja toisekseen ruuvi "vetää" paremmin kiinni. Kun olin ruuvannut seinät toisiinsa, sahasin pöntön rungon toiseen päähän noin 14° kulman kattoa varten. Kattoon käytin 32 x 200 mm lautaa.

Ja lopuksi tein pohjaan luukun, josta saa kätkörasian pois.

Tällä tavalla tehdyistä pöntöistä voi tehdä erilaisia versioita oman mielensä mukaan helposti.


Pönttö 2

Tällä kertaa tarvitaankin jo hieman toisenlaisia työkaluja.

Hankin aikoinaan 4.99 euron hintaisen 5 kpl käsittävän saranapora-sarjan.

Sarjassa on 15, 20, 25, 30 ja 35 mm terät (kutsutaan myös forstner- teriksi). "Sarja on osoittautunut hinnasta huolimatta käyttökelpoiseksi? "joku kysyisi.

No, tällä kertaa halvalla ei saanut laatua. Nimittäin heti uutena nuo poranterät piti teroittaa uudestaan. Lieneekö jäänyt halpatuonti-tehtaalla teroittamatta? Näissä tämän tyylisissä terissä on se hyvä puoli, että ne tekevät tarkan sileäreunaisen upotuksen.

Sahasin sopivan pätkän noin 7cm halkaisijaltaan olevasta kuoritusta puusta. Kiinnitin sen pylväsporakoneeseen ja asettelin 35 mm terän koneeseen kiinni. Tuo sininen riepu on suojaamassa puukalikkaa leikkuuöljyltä ja metallinlastuilta.

Tämän pöntön runko alkaisi olla viimeistelyä vailla. Siispä vielä testaus, että pet-purkki sopii koloon.

Seuraavana vuorossa oli katon teko. Materiaaliksi löytyi sopiva 50 x 125 mm kuusilankun hukkapätkä.

Työvälineinä käytin tällä kertaa yläjyrsintä, kirvestä ja ketjusahaa karkeaan muotoiluun. Ja loppuviimeistely epäkeskohiomakoneella.

Olin niin työn touhussa, että näistä työvaiheista unohtui ottaa kuvia.

Kun runko ja pöntön katto oli valmiiksi työstetty, ajattelin sipaista hieman maalia vielä pintaan. Maalina käytin sitä, mitä satuin löytämään varastosta. Eli valkeaa ulkopohjamaalia itse pönttöön ja punaista puunsuojaa kattoon.

Nyt moni jo varmaankin arvaa, mikä on tämän pöntön idea?

No, pitäähän talossa myös savupiippu olla. Piipun tein 8 mm pyöröteräksestä, m12 pultista + mutterista. Tarvitsin lisäksi hieman sähköliimaa ja rälläkkää. Näistä syntyi ihan mukavan näköinen piippu.

Piipun käsittelin ruosteenestomaalilla ja pintaan vielä mattamustaa kilikali - maalia.

Sitten vain kaikki osat kasaan sekä hieman pientä viimeistelyä. "Kärpässieni"-pönttöni ois valmis uutta kätköpaikkaa varten!


Pönttö 3

Ei kahta ilman kolmatta, vai miten se meni? Tämä kolmas pönttö on myös persoonallinen, erilainen..

Materiaalina käytin kuusipuuta, josta sahasin 28 x 28 mm riman pätkän sirkkelillä. Katoksi valikoitui 8 mm mitä-lie-puuta polttopuukasasta.

Paikan pienoiselle nano-kätkölle tein 14 mm poranterällä. Katon kiinnitin yhdellä ruuvilla.

Pinta kaipasi hieman maalia.

Lopputuloksena nano - pönttö. 

Esimerkki-kuva jo valmiina multi-kätkönä palvelleesta pöntöstä.


Näitä pönttö- camojen eri versioita on yhtä paljon, kuin on tekijöitäkin. Niiden sisältä saattaa löytää hienoja sisustuksia tai jopa pienoismaailman. Joskus pönttöön on rakennettu erilaisia ja mielenkiintoisia mekanismeja vaikeuttamaan sen avaamista. Tai sitten se voi olla ihan vain tavallinen pönttö, jossa on kätkörasia tai vain lokivihko. Oli kätköpönttö sitten millainen tahansa, on se oiva kätkö.

Kirjoittaja: I.V