"Ladon seinässä lukkoo jo Jautlandia"

19.02.2021

Suomen parhaat kätköt vuodelle 2020 on valittu Geocache.fi sivun teettämässä äänestyksessä. Kätköilijät äänestivät parhaaksi kätköksi MEGA-tapahtuman SataWattia Vuojoella 2020.

Etsittävistä kätköistä parhaimmaksi äänestettiin Kampikammio, joka löytyy Pielavedeltä, jossa myös kätkön toteuttanut Jaut5 asuu.

Kaupunkilaisen näkökulmasta paikka voi näyttää hieman syrjäiseltä. Tiina ja Ari Jauhiaisen kotitilalle täytyy varta vasten mennä, eikä sinne vahingossa eksytä. 

Geopolku Ry sai Kampikammion rakentajan, Ari Jauhiaisen haastateltavakseen.

Tiina ja Ari = Jaut5


Oliko äänestystulos yllätys?

" No kyllä minä jotain vähän ootin. Kun siinä on sitä jotakin, vaikka eihän sitä koskaan tiedä. "

Miltä tuntuu saada tällainen suosionosoitus?

" Muistaahan sen aena. Ja kyllähän tunnustus ruokkii kätkönteko-intoa, jos jottain tulis vieläkkiin. "

Jautlandia

Kampikammio ei ole ainoa kätkö, joka tuo kätköilijöitä Jauhiaisten maille. Useat erilaiset ja toisistaan poikkeavat toteutukset ja ratkaisutavat ovat saaneet monia kätköilijöitä suuntaamaan kulkunsa Jautlandiaan. Kysyttiin Arilta mistä moinen nimi on syntynyt, johon hän totesi:

" Joku se on antanna ko eihän se nimi miestä pahenna, tai naista... Ladon seinässä lukkoo jo Jautlandia! "

Jaut5 totesi, että harvaan asutulla seudulla pitää tehdä töitä kätköjen piilotusten eteen, jos niille haluaa kävijöitä. Jos samanmoinen paikka, mitä Jautlandia on, sijoitettaisiin Etelä-Suomen kasvukeskuksiin, olisiko kävijämäärät toiset?

Jos et ole koskaan Pielaveden kätköily-huvipuistossa käynyt, huomautettakoon, että kaikki Jautlandian kätköt voi etsiä kuka tahansa, tarvitsematta premium-jäsenyyttä!

" Painotan aena sitä, ne on sivullisille ja kätköilijöille tarkoitettu. "

Vasen kuva: Jaut5:n kätkösorvaamo. 

Oikea kuva: uuden kätkön pystytys työmaa


Miksi kätköjen teko kiinnostaa?

Jaut5 kertoo, että hän on aivan lapsesta asti värkännyt ja tehnyt käsillään kaikenlaista.

"Pentuna ei ollu mittää tarjolla, kaikki piti ite tehä ja rakenttoo. Mittää ei ollu valmiina."

Ari kertoo edelleen rakentavansa lähes kaiken mahdollisen itse. Kätköt syntyvät siitä materiaalista, mitä milloinkin sattuu löytymään. Aria kiehtoo kun saa tehdä erilaisista materiaaleista uutta, jopa romukasasta löytyy monenlaista aarretta ja käyttökelpoista materiaalia. Näin kätkötoteutukset syntyvät kuin itsestään, kuitenkin aika tekee siinäkin tehtävänsä. Ari saa usein ahaa-elämyksiä kätköteon yhteydessä, nähdessään erilaisia materiaaleja tai kojeita. 

Kätkön alkuperäinen idea saattaa osoittautua mahdottomuudeksi tai muuntua matkan varrella. Harvoin kätkö toteutuu sellaisenaan, kuin sen alunperin oli ajatellut. Kätköidea ja kätkön nimi muodostuu yhtäaikaisesti kätkön edistyessä. Kätköjen nimissä korostuu lupsakka ja ehkä hiukan kierokin savolaishuumori. Jaut5 kertoo myös, kuinka omassa tekemisessään vaatimustaso nousee jatkuvasti.


Jautlandia kiinnostaa

" On käyny niin paljon ihan tämmöstä sivullista kulkijata. Tulevat, soittavat ja kysyvät suavatko tulla kahtomaan, ku ovat kuullu että sielä on tämmöstä. Ne ovat ihan ei-kätköilijöitä. Tienvarret on täynnä ihmeteltävää ja sana kiertää. Mukava kun sivulliset kulkoo! Ne Käyvät kahtomassa, kokkeilemassa ja ihmettelemässä, vaikka ratkaisu jää löytymättä. Yks käy ensin ja sitten tulloo hirmu porukka lissee väkkee. Se tuntuu niin mukavalta kun sivulliset tulloo! Ikään ku tällanen tavan tallooja on kiinnostunut."

Jos ratkaisuun ei löydä itse ratkaisua, Jaut5 auttaa mielellään niin kätköilijöitä, kuin muitakin kätköilystä tai itse kätköistä kiinnostuneita. Hän opastaa ystävällisesti ratkontaan ja kätköilyn saloihin. Jaut5 toimii ikään kuin luontomatkailuoppaana alueella käyville vierailleen.

"Jos jottain kiinnostaa niin minä kyllä lähen leikittelemään, minä jouvan kyllä siihen hommaan, jos kotosalla olen. "

Tähänkin hellyyttävään karhuun voit tutustua Jautlandiassa.


Uusia kätköjä?

Ari kertoo, että uusi kätkö on jo kovaa kyytiä tulossa ensi kesäksi kätköilijöiden ihmeteltäväksi. Kysymme häneltä, onko tämä uusi kätkö vuoden 2021 voittaja?

" En tiiä, paikalla käyneethän sen päättää. Runko on jo pystytetty tienvarteen, mutta itse pääkohde on sisällä lämpösessä työstettävänä. Nosturilla piti tuo runko nostaa pystyyn, ko se on niin huomattavan korkee. Puol vuotta jo siellä töröttänyt. "

Kampikammio taustalla ja uutta taas tulossa...


Jautlandiassa kätköt eivät olekkaan mitään pieniä räpellyksiä. Tämän uuden kätkönkin huippu huitelee kahdessatoista, kolmessatoista metrissä. Jaut5 lupailee että uudessa kätkössä riittää katselemista ja kuuntelemista.

" Teen aena kaikki niin että sivullisetkin näkisivät niitä, minä en piilota niitä kelttään. " - Hyväntuulinen kätköilijä jatkaa.

Kysyttäessä omaa suosikkikätköä Jautlandiassa, valinta oli vaikea. Hetken mietinnän jälkeen vastaus kuitenkin löytyi.

" Ite asiassa niitä on monta, hankala valita. Karhunpalvelus ja tämä uusin (Kampikammio) ja Korvenpolokija. Onhan näetä Rysä-(htikö), Pulttibois , Susi jo syntyessään, Koo-peli... "

Vinkkejä tulijoille

Aikaa ja pitkää pinnaa Ari kehottaa vieraiden takataskuun. Hän lupaa kuitenkin tarvittaessa antamaan apua ratkaisemiseen.

" Arvostan hirveesti sitä että viihtyy alueella montakin päivää ja ratkasevat itse toteutuksia, ilman valmista tietoa. "

Pilke silmäkulmassa muistutetaan, että alueelle tulevien täytyy varautua siihen että voi joutua kuvatuksi.

" Lentelen dronella aena ja käyn kahtomassa. Kaikki erikoiskätköt löytyvät lentosäteeltä eli sellaenen vaara täällä on olemassa, ilmavaara. "

Karavaanarit pystyvät majoittumaan periaatteessa minne vain alueella, jopa sähköä on saatavilla tarvittaessa Jaut5:n kotitalolta. Monet karavaanarit ovat majoittautuneetkin puskaparkkiin mm Takapajula -Susi jo syntyessään -kätkölle, josta löytyy myös grillipaikka.

Saarikätköilystä kiinnostuneille löytyy kanootti lainattavaksi ja tarvittaessa pieni sähkötön saunamökki Nilakan rannalta.


Geopolku ry halusi muistaa Tiina ja Ari Jauhiaista vuoden 2021 kunniakirjalla ja lahjakortilla. Tunnustus oli osoitus geokätköily-harrastuksen edistämisestä ja antaumuksellisesta vapaaehtoistyöstä laadukkaiden geokätköjen tekijänä.

Kiitämme haastattelusta ja toivotamme menestystä ja idearikasta kätköilyvuotta Jaut5:lle!

Kirjoittanut: S.Ö