Minun tarinani - H2Ö

09.02.2021

Useasti kuulee useamman vuoden geokätköilyä harrastaneilta "kätköily-konkareilta", kuinka heidän aikomuksensa ei ollut "hurahtaa geokätköilyyn." Tai ainakaan mitenkään kovin aktiivisesti harrastaa.

Tämä on tarina siitä, mitä tapahtuu kun geo-kärpänen pääsee puraisemaan ja harrastus vie mennessään.


Elettiin kesäpäivää vuonna 2014. Kätköilijät Pikkuakka ja Isoukko kertoivat vuolaasti, millaisen upean harrastuksen olivat löytäneet.

"Aivan kuin aarteen etsintää."

"Upeita paikkoja, missä koskaan emme ole käyneet, vaikka ihan tässä lähellä asutaan"

"Kyllä maailma avartuu, kun katselee paikkoja kätköilijän silmin."

Kuuntelin vanhempieni puhetta ja arvioin heidän tulleen vähintäänkin hupsuiksi.

Ajattelin: "Miten joku ihminen jaksaa vaivaantua etsimään jotain filmipurkkia keskeltä metsää, palkintonaan vain merkintä löytötilastoihin."

Ensimmäinen löytö

Samaisen vuoden marraskuussa kävi niin, että matkasimme sukuloimaan Kokkolaan. Meillä on juhlavaatteet yllä, koska lapsen kastejuhla alkaisi puolentoista tunnin kuluttua. Tästä huolimatta vanhempani pysähtyvät eräälle lumiselle tieliittymälle. Autossa odottelu ja istuskelu riitti hätäiselle matkustajalle, joten menin katsomaan mitä he oikein tekevät...

Kätköä vanhempani eivät olleet vieläkään löytäneet, vaikka yli kymmenen minuuttia olivat jo etsineet. Sinniä ei heiltä puuttunut... He pyörivät, hyörivät ja kopeloivat liki jokaista paikkaa käytöstä poistetusta muuntajasta. Kolusivat rakennuksen nurkkaa, lautaa, ruuvia, portaita, sähkökaappia, jne...

Kun minä tulin paikalle, satuin löytämään vahingossa kätkön. Se oli nimeltään " Pakeliitti ". Näin jälkeenpäin on käynyt mielessä, että olikohan tämä "kätkön-etsintä-juttu" ja löytöni täysin ennalta suunniteltu. Isoukon ja Pikkuakan yhteinen salajuoni? Oliko olemassa näin helppo konsti saada minutkin hurahtamaan tähän harrastukseen.

No olipa tämä ensimmäinen löytöni salajuoni tai ei, hurahdin tuona hetkenä harrastukseen, lokikirjaan kirjoitettiin nimimerkikseni H2Ö. Kirjauduin sivulle www.geocaching.com ja loin nimimerkkini, joka olikin onnekseni vapaana.


Alkutaipale

Alkutaipale kätköilyharrastuksessa kului verkkaisesti. Kaikki oli uutta ja jokseenkin vaikeaa. Aluksi etsin harjaantumattomana liian vaikeita toteutuksia ja epäilin, onko tämä laji kuitenkaan se minun juttu. Kertymä oli puolessa vuodessa kuitenkin liki sata löytöä, joka oli omasta mielestäni hyvin, koska kätköilin yksin.

Harrastus muuttui mukavammaksi, kun aloin ymmärtää kätköily-sanastoa, tiesin mitä tähditys tarkoittaa, opin lukemaan attribuutteja ja löysin harrastuksesta yhden oleellisen kätkötyypin "eventit".


Ensimmäinen miitti

Osallistuin ensimmäistä kertaa miittiin keväällä 2015. " Kekan avantouinti miitti II " oli järjestetty Ylivieskan Kekajärvelle. Siellä oli kattavat tarjoilut, sauna lämpimänä, tarjolla avanto ja pääsi halutessaan kokeilemaan jopa retkiluistelua. Tapahtumassa oli väkeä ympäri Suomea ja tunnelma välitön.

Muistan kuinka juttelin tuossa tapahtumassa erään iloisen, hymyilevän herran kanssa. Kerroin hänelle mahtavista löydöistäni, joita oli tuolloin pari kymmentä. Tämä mies kuunteli tarinaani ja jutteli ystävällisesti kätköilystä. Hän ei korostanut omaa kätköilyään. Kotona vasta tajusin, että kätköilijä olikin suorastaan itse kuuluisuus; Suomen eniten kätköjä etsinyt nimimerkki "kapeka". Vieläkin hymyilyttää, kun ajattelen kuinka tohkeissani kerroin " suurista kokemuksistani " tälle konkarille!


Ensimmäinen piilotukseni

Koin jonkinlaista painetta tehdä omalta osaltani jotain kätköilyn eteen, joten ajattelin piilottaa kätkön. Minulle oli miiteissä korostettu, että kätkön piilotuksessa kannattaa panostaa laatuun ja viihdyttävyyteen, koordinaatit kannattaa ottaa GPS-laitteella keskiarvoista mittausta käyttäen. Lisäksi oli muistuteltu, että kätkön lähellä olisi hyvä olla autolle parkkipaikka tai tieliittymä helpottamaan kätköllä käyntiä.

Ensimmäinen piilotukseni oli "Carmen - Onnen kulta". Kätköpaikan ja kätkön suunnittelin Eino Leinon runon pohjalta ja runon mukaiseksi. Käytin kätkön suunniteluun ja valmisteluun noin viikon. Kätkö sai mukavan vastaanoton ja into kätköjen tekoon kasvoi. Nykyään, vuonna 2021 piilotuksia on yhteisen duoXnobis nimimerkkimme alla jo yli 1000.


Vuonna 2016 osallistuin ensimäiseen MEGA-tapahtumaan joka järjestettiin Kalajoella. Melontaretki, Painajaiset (paidan painanta piste), Geokätköilyä lukuisilla geokätköilyreiteillä toisten kätköilijöiden kanssa, LAB-kätköjä, Iltanuotioita, valtavasti samanhenkistä porukkaa, geokätköilykauppoja... Kokemus oli uskomaton.

Ohoh, tapahtumaa varten oli painettu jopa geokolikoita ja virallisia MEGA-paitoja, joita sai ostaa kätkötavaroita myyvältä kauppiaalta. Loppu viikon ja viikonlopun aika loppui MEGA-tapahtumassa ja oheistapahtumissa jopa hiukan kesken... Ennen kun poistuin tapahtumasta, ilmoitin: "Tavataan parin vuoden päästä Haapajärven MEGAssa"

Kätköilyretket muuttivat muotoaan, kun eri miiteissä tutustuin toisiin kätköilijöihin ja sain heistä seuraa kätköily-reissuilleni. Hyvä kätköilykaveri "villi illi" löytyi aivan naapurista. Tuntui hassulta, etten ollut koskaan aiemmin jutellut tämän mukavan tyypin kanssa. Eräässä miitissä juttua riitti loputtomiin, joten päätettiin jatkaa yhteisiä turinoita kätköretkillä. Ensimmäiselle yhteiselle reissulle lähdimme jo seuraavalla viikolla.


Jautlandia - kätköilijän paratiisi

Jossain vaiheessa lähdimme villi illin kanssa paljon kehuttuun "Jautlandiaan", Pielavedelle. Jautlandia on siis geokätköiliöiden antama nimitys ja kunnianosoitus nimimerkki Jaut5:n rakentamalle ja piilottamille laadukkaiden geokätköjen keskittymällle.

Tällä reissulla silmämme avautuivat, mitä kaikkea geokätkö voi olla. Voi sitä ilon määrää ja naurun remakkaa, mitä saimme kokea. Kieroa savolaishuumoria kylvävä ja kätköissään hyödyntävä Jaut5 oli luonut paikasta niin viihdyttävän, ettei päivä millään riittänyt kaikkien erikoiskätköjen etsintään ja ratkontaan...


Kuva 1:  1.4.2017 Totta vai Tarua -miitti 1, jossa " Alarannan Arvoitus - Mystery of the Alaranta " julkaistiin. Kuva 2: Alarannan Arvoitus - Suomen parhaan geokätkön juhlamiitti.  Kuvat 3 ja 4: Pottumoottori -kätköllä


Tuolla reissulla syntyi myös idea: entä jos tekisimme yhdessä kätkön? Yhteisen erikoiskätkön suunnittelu alkoi samantien. Syksyllä aloitettu projekti vierähti talveen ja aina seuraavaan kevääseen asti. Loimme projektia varten yhteis-nimimerkin Team_Wildwater, ja ensimmäinen erikoiskätkömme julkaistiin aprillipäivänä 1.4.2017. FTF-löydön tästä Alarannan Arvoitus - kätköstä sai liki 100 kätköiliää.

Kätkö sai mahtavan vastaanoton ja palkittiin Suomen parhaana vuoden 2017 geokätkönä, geocache.fi -sivuston järjestämässä yleisöäänestyksessä.

Innostuimme seuraavana vuonna kaikesta kiireestä huolimatta rakentamaan toisen ison erikoiskätkön. Yhteistyötä vaativa "Pottumoottori" julkaistiin juuri parahiksi MEGAn aattopäivänä 2018. Se sai vieläkin lämpimämmän vastaanoton, kuin Alarannan Arvoitus. Myös Pottumoottori sai tunnustuksen ja palkittiin Suomen parhaana kätkönä vuonna 2018.


Sarizku

Vuosi 2017 oli kätköilyssä muutenkin erikoinen. Eräs kätköilyreissuni suuntasi Lappajärvelle, joka on Euroopan suurin kraatterijärvi. Nimimerkki sarizku oli tehnyt hienoa vapaaehtois-työtä piilottamalla mieleenpainuvan kätkösarjan tämän järven ympäri.

Tykkäsin kovasti sarjan kätköistä. Ne esittelivät järveä eri näkökulmista maisemallisesti. Pidin myös kätkökuvauksista, jotka olivat mielenkiintoisia ja vaivoteltuja. Halusin kiittää jotenkin mieleenpainuvalla tavalla kätköjen piilottajaa; siispä kirjasin kätköt loppusoinnullisessa runomitassa. Hetken kirjauksen jälkeen kilahti kätköilysovellukseen sähköposti; se oli sarizkulta. Hän kiitteli loki-teksteistäni ja kertoi järjestävänsä Vimpeliin kätköily-miitin. Hän toivotti "runoratsun" miittiinsä. -Ja minähän lupasin tulla paikalle.

Lupaukseni pidin ja vierailin sarizkun miitissä. Tutustuin tähän ahkeraan kätköttäjään. Mielenkiintoni heräsi naisen rempseään ja iloiseen persoonaan, puheliaisuuteen sekä ystävällisyyteen. Yhteinen tarinamme alkoi muodostua pikkuhiljaa, tavattuamme toisiamme eri miiteissä yli vuoden ajan.

Lopulta tiemme yhdistyi, kun vuoden 2018 syksyllä kosin julkisesti sarizkua Karvialla " Perutaan Häät" -miitissä sekä lopulta menimme naimisiin uudenvuoden aattona 2018 "Wedding" -miitissä.


Vuoden 2017 aikana W4ter, joka aiemmin tunnettiin nimimerkillä H2Ö, kamppaili isojen kysymysten parissa.

"Olinko haukannut liian ison palan kakkua?"

Lapsesta asti olin unelmoinut, että saisin järjestää joskus suurtapahtuman. Tätä suurtapahtumaa olin itsekseni suunnitellut Kalajoen MEGA:sta asti. Olin kertonut tapahtuman järjestämisestä avoimesti kaikille ja luonut sitä kohtaan odotusta.

Tein tapahtumaan liittyen tuhottomasti turhia työtunteja sellaisten asioiden parissa, mitä en vain hallinnut. Yritin liikaa. Organisointia en tuolloin osannut hyödyntää ja väsytin itseni. Koko tapahtuma oli vaakalaudalla, koska yritin painia tapahtuman kanssa yksin.

Lopulta loppu vuonna 2017 tapahtumaan löytyi vastuuhenkilöiksi sopivia, uutteria tekijöitä. He uskoivat tapahtumaan ja olivat halukkaita jakamaan työtaakkaa ja ahkeroivatkin väsymättä tapahtuman eteen. Samaan aikaan perustettiin yhdistys Kalajokilaakson Geokätköilijät Ry (nyk. Geopolku Ry) helpoittamaan tapahtuman valmistelua. Tapahtuman nimikin muodostui kuin itsestään: Pull together eli "vedetään yhtä köyttä".

Mega päivä koitti monien vaiheiden jälkeen. Auringonpaiste helli meitä. Helteinen päivä oli niin täydellinen: 20 super-hienoa LAB-kätköä, monenlaista lavaohjelmaa, ilmaiset lätyt ja makkarat, iloinen miittikansa, komeat geokolikot, geokätköilykaupat jne...

Kaikista matkalla sattuneista kommelluksista huolimatta me onnistuttiin, yhtä köyttä vetämällä! Olen todella kiitollinen. Vapaaehtoisten panos mahdollisti Maailman parhaan Haapajärvellä järjestetyn MEGA-tapahtuman!

Opin tehtävässäni monia asioita. Vaikka tapahtumaan olen tyytyväinen, paljon tekisin asioita toisin. Vanha sanonta pitää paikkaansa: "Hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty!"

Uskalsin lähteä suunnittelemaan uudelleen MEGAa yhdessä vaimoni kanssa. Valmiiksi valmisteltu ja hyvin suunniteltu "The Greatest Crater in Europe " - tapahtuma kuitenkin peruuntui Covid-19 tilanteen takia. Kerromme tästä aiheesta lisää toisessa blogissa.

PULL TOGETHER - KUVAGALLERIA