Minun tarinani - Torkkeli

11.05.2021

Hei! Olemme geokätköilyä harrastava perhe Kokkolasta. Perheeseemme kuuluvat äiti, isä ja kaksi nyt jo aikuista poikaa. Perheemme sai alkukosketuksen geokätköilyyn keväällä 2009. Nuorempi pojistamme oli tuolloin koulussa kuullut geokätköilystä. Samoihin aikoihin ystäväperheemme "Ahde" oli aloittanut geokätköilyn. Näin äiti-Torkkeli sai infoa sekä juniorilta että ystävättäreltä. Ensimmäiset kätköt etsimme kartan avulla lähistöltä ja kirjauduimme sivustolle ensikertaa 18.2.2009. Ensimmäinen löytömme olikin ihan kotimme vieressä Englanninpuisto, Kokkolassa. Tämä kätkö on muuten edelleenkin olemassa.

Juniorillamme oli rippijuhlat toukokuun lopulla ja hän pyysi lahjaksi omaa gepsiä. Punainen Magellan gps hankittiin, mutta meni koko kesä muiden harrastusten parissa ja vasta elokuussa ennätimme tutustumaan gepsiin ja sen kaikkiin toimintoihin. Tähän ensimmäiseen gepsiin vielä naputtelimme jokaisen kätkön koordinaatit erikseen ja teimme jokaisesta kätköstä omat muistiinpanot ennen kätkölle lähtöä. Aika nopeasti huomasimme, että perheessämme tarvitaan toinenkin gps. Tuolloin siirryimme Garminin käyttäjiksi. Tällä hetkellä meillä on 4 kpl Garmin Oregon 700 gepsiä. Nykyisin juniorimme käyttävät kaupunkikätköillessä kännykän c:geo sovellusta, mutta aina pidemmälle retkelle lähtiessämme lataamme kätköt gepseihin.

Mitä tahansa voi löytyä kätkön lähistöltä...

Olen aina sanonut, että ei tarvitse pelätä eksyvänsä luonnossa, kun mukana on kännykkä ja gepsi, sekä vaihtopatterit. Jos kätköilee luonnossa pelkän kännykän kanssa, voi yllättäen huomata kännykän akun olevan tyhjä ja silloin ei ole käytössä kumpaakaan; ei puhelinta eikä gepsiä. Pidemmillä reissuilla on ehdotonta, että kätköt löytyvät useammasta kuin yhdestä gepsistä. Tästäkin meillä on kokemusta yhdeltä ulkomaanmatkalta, jolloin ainut gepsimme hajosi ennen matkan päättymistä.

Monet ovat kuvitelleet, että Torkkeli on sukunimemme. Meille tuo nimimerkki syntyi yksinkertaisesti siitä, että junioria kutsuttiin tuolla nimimerkillä niihin aikoihin jalkapallojoukkueessa. Perheessämme oli selvää alusta alkaen, että käytämme vain yhtä nimimerkkiä. Kätköilemme vaihtelevasti eri kokoonpanolla perheestämme.

Olemme ahkeria eventeissä kävijöitä. Omia eventtejä meillä on ollut yhteensä 19 kpl. Nyt vain odottelemme korona-epidemian häviämistä, jotta päästään taas tapaamaan geokamuja. Olemme osallistuneet 14 Mega-eventtiin ja niistä kahdessa Kalajoella (v. 2016) ja Haapajärvellä (v. 2018) äiti-Torkkelilla oli info-päällikön rooli. Mieleenpainuvin eventeistä oli ehdottomasti GREAT MORAVIA 2017 , joka on tähän mennessä ainut giga, jossa olemme olleet. Tähän gigaan osallistui 4360 geokätköilijää. Innolla odotamme, milloin tulee se aika, että Suomessa saamme näin paljon geokätköilijöitä yhteen paikkaan samaan aikaan.

Kesäisin ajelemme usein mökillemme Laitilaan. Mökkikätkömme on Pitkäjärven lintumailla. Kätköilyn myötä matka-aika on tuplaantunut ja pian huomasimme, että ajoreitti suunnitellaan uusimpien kätköjen kautta. Kotimaan matkailussa huomasimme pian haluavamme käydä Suomen jokaisessa kunnassa ja muutama vuosi sitten pääsimme tähän tavoitteeseemme. Suomen ehkä kaikkein ihanin maakunta on Ahvenanmaa.

Viimeaikoina olemme innostuneet etsimään adventure lab-kätköjä, joita löytyy ympäri Suomea. Labeja olemme tähän mennessä löytäneet jo noin 1300. Lab-kätköt ovat kivoja, koska niissä esitellään paikkoja, joihin olisi muutoin haastavaa piilottaa tavallisia kätköjä. Meidän oma Lab-sarjamme esittelee Alahärmässä olevaa Power Park huvimaailmaa Härmän huvituksia.

Perheemme on aina nauttinut ulkomaan matkoista. Pian huomasimme, että ulkomaan matkoja suunnitellessa suurimmat kriteerit olivat halvat lennot maahan, jossa emme ole aiemmin kätköilleet, sekä kyseisessä kaupungissa olevat monipuoliset kätköilymahdollisuudet. Tähän mennessä olemme kätköilleet 56 maassa.

Äiti-Torkkelille tähänastisena suurimpana kätköilymatkakokemuksena on ollut kesällä 2016 tehty viikon jokilaivaristeily Walesissä. Tuolla risteilyllä meitä oli mukana 5 aikuista ja yksi lapsi. Suosittelen! Monmouthsire & Brecon Canal oli kapea ja hitaasti kulkevaa jokilaivaa oli helppo ohjata aloittelijankin. Matka alkoi Breconista, kävimme Abergavennyssä ja palasimme takaisin Breconiin. Tuon reissun sykähdyttävin geokätkö oli  The first in Wales, joka on piilotettu 17.2.2001. Olimme yli 500 m merenpinnan yläpuolella olevan vuoren huipulla.

Walesin vanhin kätkö

Toiseksi mahtavin kokemus oli v. 2017 tehty Islannin matka. Islannissa kannattaa ehdottomasti vuokrata auto koko loman ajaksi ja kierrellä ympäri saarta. Talvella ei kannata Islantiin matkustaa, sillä silloin autolla ajaminen on haastavampaa. Islannissa geokätköt kuljettivat meitä mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Tuon reissun mieleenpainuvin kätkö oli Heimayen saarella Surtsey Island. Saarelle menee autolautta useita kertoja päivässä. Kesäisin saari on suosittu lintubongaajien kohde.

Nuorin juniori Torkkeli Mexicossa

Nuoremmalle juniorillemme ja pappa-Torkkelille on ollut sykähdyttävintä saada kiertää maapalloa 6 viikon ajan marras-joulukuussa 2018. Tuolloin kaukaisin event oli Meksikossa. Miehet ennättivät tuon matkan aikana käydä 16 eri maassa. Tästä retkestä voitte lukea matkapäiväkirjasta; Salmisten reissu. Yksi tämän matkan mieleenpainuvimmista paikoista oli Meksikossa Pyramid of the Sun pyramideilla.

Vanhempi juniori kolmen valtakunnan rajapyykillä

Vanhemman juniorimme ja äiti-Torkkelin Lapin reissulta on jäänyt mieleen mm. Virtual Reward - Kolmen valtakunnan rajapyykki. Sinne voi joko vaeltaa tai tehdä laivaristeilyn M/S Mallalla, jonka lähtösatama on Kilpisjärvellä. Lapin reissuilla olemme yöpyneet keskimäärin joka toisen yön autossamme. Tällöin saamme lopettaa illalla kätköilyn mihin tahansa. Usein läheltä luontokätköjä löytyy rauhallisia parkkipaikkoja autollemme. Hotelliöiden yhteydessä taas saamme huoltaa kuntoon varusteemme.

Ulkomaan matkoja suunnitellessa on hyvä vinkki tutustua kyseisen matkakohteen Unescon maailmanperintökohteisiin. Alkuperäiset virtual-kätköt vuosilta 2001-2004 esittelevät aina hienoja kohteita. Paikallisiin geokätköilijöihin kannattaa ehdottomasti tutustua osallistumalla eventiin. Julkisia kulkuneuvoja kannattaa hyödyntää ja ostaa heti matkan alussa useamman päivän metro- tai bussikortti. Hotellia valitessa kannattaa tarkastaa, että lähellä on metroasema. Matkalaukkuun on hyvä varata hyvät jalkineet ja kevyt reppu, jonka kanssa lähteä päivän retkille. Reppuun riittävästi juomista ja aina sopivan kaupan kohdalla täydennetään eväitä. Runsaat matkalta otetut valokuvat on hyvä tehdä kotona valokuvakirjaksi. Monen viikon reissusta oli hauskaa tehdä matkablogi, jota ystävät lueskelivat matkamme aikana. Siitä oli myös hyvä reissun jälkeen tarkastaa tietoja kuvakirjaa tehdessä.

Kätköilykokemuksiamme kirjasi äiti-Torkkeli

Kirjoittanut: J.S