Mysteereitä lapsenmielisille?

30.03.2021

Kuluneen talven aikana on tullut ratkottua jos jonkinlaista mysteeriä. Se on ollut oiva keino harjoituttaa aivoja, kun 30- asteen pakkaset tai muutoin kurja keli ei houkuttanut lähtemään ulos harjoituttamaan lihaksia. Ennakkoon ratkotut mysteerit eri paikkakunnilta antaa syyn käydä tutustumassa lähemmin sen paikkakunnan kätkötarjontaan.

Tällaisena huonosti matematiikkaa osaavana olen itse pyrkinyt etsimään "ei-matikka"- myssejä. Matemaattisia pulmia on tarjolla monenlaisilla variaatioilla, mutta en saa niistä otetta, eivätkä ne luonnistu minulta. Onneksi perheestä löytyy tämänkin alan taitaja, joten en ole tarvinnut päätäni matikkamysseillä vaivata. Itselleni jää mm käsityö-aiheiset täysin suvereenisti, ja muutamat loppukoordinaatit on talven aikana langoista loihdittukin.

Poika on myös innostunut tekemää mysteerejä. Palapelejä on runsaasti tarjolla ja melko hyviä puzzle - listoja, joista hän on voinut valita mieluisen kokoamistyön itselleen. Aihealueitakin meidän nuorelle löytyy mm autoista ja eläimistä. Eikä koottavien palojen suuri lukumääräkään tunnu haittaavan.
Pohdin mikä muunlainen mysteerien tekotapa tai ratkaisun etsintä voisi innostaa lapsia.

Aloin siis etsimään systemaattisesti kätkö- mysteerejä lasten ja nuorten aihealueilta.

Törmäsin aika yllättävään seikkaan. Monet lasten sarjakuviin, elokuviin, peleihin, musiikkiin tai kirjallisuuteen perustuvat mysset oli arkistoitu. Todella harmillisen monta!!

Löysin kuitenkin hyvänlaisen joukon lasten osaamisalueelta, ja suurin osa niistä on meillä jo ratkottu innolla. On mukavaa seurata vierestä, kuinka mysteeri toisensa perään ratkeaa ja nuori kokee onnistumisen elämyksiä tehtävistä.

Etsimme edelleen lisää vastaavanlaisia myssejä. Tämän tapaisille mysteereille olisi selvästikin kysyntää.

En löytänyt kovin montaa askarrellen ratkaistavaa mysteeriä. Jos joku tietää sellaisia, niin voisi antaa vinkkiä viestikenttään.

Mysteerien ratkonta on hauska perheen yhteinen ajanviete. Kun lapset ja nuoret saavat olla itse ratkomassa mysteerejä, he kokevat kätköilyn mielekkäänä, koko perheen yhteisenä harrastuksena. Mikä sen mukavampaa, kuin käydä yhdessä ratkaistujen koordinaattien kohdalta löytämässä purkki ja kirjoittaa lokiin nimimerkki!

Kirjoittanut: S.Ö